Wat is het Rs-Virus

Wat is het RS-virus en hoe herken je het?

Wat is het RS-virus? Elke winter is het weer raak en worden we verkouden of krijgen we de griep.  In de winter heerst deze virus, in de periode oktober tot en met maart. Het virus is zeer besmettelijk. Volwassenen en oudere kinderen worden niet echt ziek van deze virus, maar het virus kan tot een ziekenhuisopname leiden voor jonge baby’s.
Op de lange termijn gevolgen

In de meeste gevallen herstellen kinderen van deze infectie ziekte, maar sommige kinderen kunnen last hebben van piepende of zagende ademhaling tijdens verkoudheden. Dit kan een aantal jaar aanhouden. Gelukkig heeft dit niets te maken met een blijvende beschadiging of het ontwikkelen van astma.  Baby’s zijn kwetsbaar voor het RS-virus, zij lopen de meeste kans om met een besmetting opnieuw in het ziekenhuis te belanden.

Het gaat dan vooral om baby’s die pas geboren zijn, jonger dan 2 maanden oud. Baby’s die te vroeg zijn geboren en vooral die langdurige ademhalingsproblemen hadden na de geboorte. Baby’s met een aangeboren hartafwijking en met een verminderde afweersysteem en/of een spierziekte.  Het blijft oppassen met deze virus tot de 1 jaar, kinderen die ouder zijn hebben er in de meeste gevallen niet zoveel last van. Ze worden verkouden en dit gaat vanzelf over.

Hoe herken je een RS-virus infectie?

Bij de hele kleintjes begint de infectie met RS-virus als een verkoudheid met hoesten en niesen, een loopneusje en verhoging. Na twee weken zijn de meeste baby’s weer opgeknapt. Bij 25 tot 40 procent worden echter ook de onderste luchtwegen aangetast en ontstaat er een bronchitis of longontsteking. Dit kan voor ademhalingsproblemen zorgen. Dit herken je aan een snelle en gejaagde ademhaling, soms met blauw worden bij hoge ademnood.  Ook het voeden zal zeer lastig verlopen omdat de baby snel uitgeput raakt en in ademnood komt.  Slechts bij 1 procent is een ziekenhuisopname nodig vanwege hevige benauwdheid of voedingsproblemen.

Wat is het Rs-Virus
Wat is het Rs-Virus

Naar de huisarts

Het is vanzelfsprekend dat als je kindje niet goed meer reageert op de omgeving, zwak is, niet meer te troosten door het vele huilen. Of als je kleine het benauwd heeft en niet meer kan drinken, dat je naar de huisarts gaat. Maar wat het allerbelangrijkste is, de intuïtie van de ouders. Denk jij dat het niet goed gaat met je baby, ga dan uit voorzorg altijd naar de huisarts. Ook in het weekend en dit geldt niet alleen voor RS- virus, maar voor alle situaties wanneer je denkt dat het nodig is.

Huisarts RS-virus

Bekijk ook Dagje uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *