Wat  is endometriose

Endometriose De Symptomen En Wat Is Het.

Wat  is endometriose. Het is een goedaardige aandoening die alleen bij vrouwen voorkomt. De klachten zijn verschillend en daar komt nog bij dat het voor moeilijke persoonlijke problemen kan zorgen. 

Bij endometriose komt het slijmvlies, (endometrium) dat de binnenkant van de baarmoederholte bekleedt, ook voor op plaatsen buiten de baarmoeder. Het groeit daar, het kan ook ingroeien en zorgt voor een chronische ontsteking met veel klachten. Bijvoorbeeld als endometriose in de darmwand zit, kan het darmproblemen geven en pijn. De chronische ontsteking zorgt voor verminderde vruchtbaarheid. Deze kan overigens ook het gevolg zijn van vergroeiingen en verklevingen van eileiders en eierstokken.

De oorzaak van endometriose

Bij de menstruatie stroomt het bloed niet alleen via de vagina naar buiten, er komt ook een klein beetje bloed via de eileiders in de buikholte terecht. Zo belandt ook wat endometrium weefsel van de binnenzijde van de baarmoeder in de buikholte. Het kan zich daar ook innestelen, waardoor endometriose ontstaat. Bij bijna elke vrouw komt tijdens de menstruatie wel wat bloed in de buikholte. Gelukkig krijgt niet  elke vrouw endometriose. Kennelijk spelen andere factoren een rol, zoals het afweersysteem.
Ook erfelijkheid is van invloed, bij vrouwen die een zus of moeder met endometriose hebben, komt het dus ook vaker voor.
Endometriose komt in Derde-Wereldlanden minder vaak voor dan bij ons.

De oorzaak van endometriose is niet bekend, maar er zijn verschillende theorieën. Het is waarschijnlijk dat er bepaalde genen verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van deze ziekte. Daarnaast spelen er ook andere gynaecologische factoren. Omgevingsfactoren (milieu) en leeftijd van de eerste menstruatie een rol. Alhoewel het wetenschappelijk bewijs niet erg sterk is, zou de blootstelling aan dioxines en PCBs invloed kunnen hebben op de symptomen.

Dioxines en dioxine polychloorbifenylen  zijn stoffen met kankerverwekkende eigenschappen. Ze ontstaan vooral bij verbrandingsprocessen. De dioxines en PCBs die je via het eten binnen krijgt, komen vooral ook van dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en melk.

Er zijn best een aantal diëten te vinden voor deze ziekte. Baat het niet dan schaadt het niet. Het is altijd goed om gezond te eten. Hoe dan ook het blijft jou keuze.

wat is endometriose

 

Studies

Sommige studies laten een verband zien tussen endometriose en de ontwikkeling van eierstokkanker. Alhoewel het verband niet bewezen is. Het risico voor vrouwen met endometriose is laag dat zij ook deze vorm van kanker zullen ontwikkelen. Dat endometriose cellen naast kankercellen worden aangetroffen is geen bewijs.

Symptomen van endometriose zijn:  

  • Menstruatiepijn (voor/tijdens/na de menstruatie)
  • Chronische) buikpijn
  • Darm- en blaasproblemen
  • darmkrampen
  • obstipatie
  • diarree
  • gevoelige branderig gevoel tijdens het plassen
  • Vermoeidheid
  • Pijnlijke geslachtsgemeenschap
  • Onvruchtbaarheid
 

Eventuele behandelingen

Endometriose is op verschillende manieren te behandelen. Wij adviseren om alles te bespreken met je gynaecoloog en/of huisarts voordat je aan een behandeling begint. Jij bent degene die uiteindelijk beslist welke behandeling je zult ondergaan. Vertrouw op jezelf en kies voor de optie die het beste bij jou past!
Het mirena spiraal zie hieronder zou kunnen helpen en eventueel een operatie.
Het mirena spiraal, Chirurgische behandeling

Psychische problemen

Doordat wij begrijpen dat het erg moeilijk is om te praten over deze ziekte, kan je hulp zoeken.  Het praten over deze ziekte kan helpen. Kan je niet zwanger worden, of heb je regelmatig pijnlijke klachten dan is het fijn om samen met lotgenoten te zijn. Wacht daar niet te lang mee door middel van hulp van  Lotgenoten contact.  Natuurlijk kan je ook per direct hier bij ons aanmelden.

Heb jij aanvullende informatie dan kan je hieronder een reactie achterlaten. Wij stellen dat zeer op prijs.

Lees ook: Wat is het RS-virus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *