Wat is eetstoornis BED, Binge eating disorder

 Binge eating disorder’ (BED) eetstoornis

Heb jij een eetstoornis? Wat is binge eating disorder? Afgekort BED. Dit is de minder bekende vorm van eetstoornis waar veel vrouwen last van hebben in Nederland.  Deze stoornis komt voor bij vrouwen tussen de 18 en de 24 jaar. BED begint vaak met kleine vreetbuien. Het wordt echter steeds erger en de vreetbuien komen dan vaker voor en worden groter. Deze stoornis duurt ook lang voordat men er hulp voor gaat zoeken. Je gaat nu eenmaal niet snel naar je huisarts als je te veel eet.

Depressie

Deze eetstoornis gaat vaak samen met een depressie.  Hoe erger de depressie, hoe meer er wordt gegeten.  Als mensen zich ellendig voelen dan zorgt het eten voor een valse troost. Hoe somberder ze zich voelen hoe erger het wordt.

Mannen en vrouwen

Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Vrouwen gaan sneller naar de huisarts voor hun eetstoornis dan mannen. Meestal wordt er ook niet naar de dokter gegaan voor de stoornis maar omdat ze iets aan hun gewicht willen laten doen. Geschat wordt dat ongeveer 160.000 mensen in Nederland lijden aan BED. Dit is bijna 30 keer zoveel als mensen met Anorexia en 7 keer zoveel als mensen met Boulimia

Heb jij een eetstoornis
Eetstoornis BED

Het lijnen

De meeste mensen met BED hebben al veel verschillende pogingen gedaan om te lijnen. Een dieet en lijnen kan er juist voor zorgen dat de drang naar eten groter wordt. Tijdens het lijnen worden de gevoelens naar lekkere dingen nog erger. Dit kan er juist voor zorgen dat de vreetbuien niet tegen te houden zijn.
Door een gezond eetpatroon aan te houden waarin gevarieerde voeding centraal staat, zal het makkelijker zijn om het vol te houden.

Symptomen

  • Compulsief eetgedrag (vaak, veel, snel & spontaan eten)
  • Veel lege voedselverpakkingen
  • Volproppen zonder te kauwen
  • Spoorloos verdwijnen van voedsel (stelen)
  • Voedsel eten dat oud of bedorven is
  • Heimelijkheid m.b.t.  het kopen & opbergen van voedsel
  • Naar verhouding veel ongezond voedsel (suikerrijk & vetrijk)
  • Obsessieve uitlatingen m.b.t. voeding en gewicht
  • Veel goede voornemens die nooit worden uitgevoerd
  • Door blijven eten tot men er ziek van wordt
Het is dus wel duidelijk dat het belangrijk is dat er meer aandacht wordt besteed aan deze eetstoornis. Het is moeilijk om erover te praten uit schaamte gevoelens. En het kan ook werkelijk een leven kapot maken als je alleen maar altijd aan eten moet denken. Heb jij een eetstoornis, denk er dan aan dat je niet alleen bent en je kan geholpen worden.

Wat gebeurd er als je hulp gaat zoeken

Behandelplan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *