Te kort aan tandartsen, verantwoording veranderd

Is het verantwoordt als de mondhygiënisten mogen boren.

Omdat er een tekort is aan tandartsen is de wet aangepast en mogen de mondhygiënisten gaatjes vullen. De tandartsen houden dan hun handen vrij voor ingrijpende tand relateerde zaken. Het schijnt hard nodig te zijn.
Oorzaken van het tekort zijn de beperkte toelating van studenten tot de opleiding voor tandarts en de steeds betere tandzorg: mensen behouden daardoor langer hun eigen gebit en hebben daardoor langer behoefte aan een tandarts. Het beroep tandarts is een dure opleiding en een mondverzorgkundige is met een 10.000 klaar.

Is het wel zo verstandig?

Hoe zit het met de veiligheid van de patiënt, je weet als je bij de tandarts bent dat het boren van een gaatje geen problemen zal opleveren. Maar bij de mondhygiënisten die wel een zwaardere opleiding zal moeten volgen weet je het niet zo zeker. Mondhygiënisten die de nieuwe, zwaardere opleiding hebben gevolgd, mogen straks maximaal vijf jaar lang op eigen gezag boren, verdoven en foto’s maken. Ze zijn dan ook zelf eindverantwoordelijk en aansprakelijk.

Donderdag werd bekend dat mondhygiënisten vanaf 2020 zelfstandig kleine gaatjes mogen boren, verdoven en röntgenfoto’s maken. Nu kan dat nog alleen onder leiding van een tandarts. Het gaat in eerste instantie om een proef.

tekort is aan tandartsen
Er een tekort is aan tandartsen

 

De opleiding soort:                   HBO-opleiding,

Opleiding duur”                          4 jaar.

Leerweg                                  voltijds

Neveau:                                    HBO

Sector:                                      Gezondheidszorg.
De huisarts assistente gaat meer werk verrichten

Tevens is het ook bij de huisartsen dat er veranderingen gaan plaats vinden. De assistentes die krijgen meer verantwoording. Ze krijgen er meer taken bij zodat de huisarts meer tijd heeft voor zijn/haar patiënten.

Ook hier kunnen we denken, gaat dit wel altijd goed? De huisarts is verantwoordelijk voor het aannemen van personeel en voor het personeel wat bepaalde taken verricht. Hij zal dan kijken naar de opleiding en het deskundigheidsgebied. Uiteindelijk blijft de huisarts verantwoordelijk voor alles wat er in zijn praktijk goed, Of fout zou kunnen gaan.

Wilt jij ook weten wat voor producten gezond zijn of niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *