Schuldhulpverlening wat komt er bij kijken

Wat zijn de stappen om van je schulden af te komen. (Schuldhulpverlening)

Er zijn schulden ontstaan en de volgende stap is de schuldhulpverlening. Bij elke gemeente kan je terecht om je aan te melden voor deze regeling. Ga naar de website bij je gemeente en meld je daar aan. De volgende stap zal zijn dat er een intake gesprek zal plaats vinden. Als alles in orde is en je komt in aanmerking, dan komt het vervelende gedeelte, en dat is als je papieren bij elkaar zoeken.

Handig om alvast te doen. 

Voor de schuldhulpverlening hebben ze een schuldenoverzicht nodig. Het zou al een hoop tijd schelen als je die van te voren al bij elkaar zoekt.

 • Huurcontract (huurprijs)
 • Afschriften bank, (ook spaarrekeningen) (laatste 3 maanden)
 • Gas en licht
 • Water
 • Internet
 • Telefoon en mobiel
 • Abonnementen
 • Verzekeringen
 • Bezittingen (auto, koophuis enz)
 • Gezinsplan (scheiding)
 • Hypotheek gegevens (koophuis)

En alles wat nog van belang kan zijn.

Op basis hiervan maakt de schuldhulpverlener een plan van aanpak. Afhankelijk van de mate van zelfredzaamheid kan hij eventueel budgetbeheer of beschermingsbewind aanvragen. In deze eerste fase zoekt de schuldhulpverlener meestal nog geen contact met de schuldeisers. Dit kan erg lang duren, 6 tot 8 maanden.

De Schuldregeling

Als alles in orde is dan neemt de schuldhulpverlener contact op met de schuldeisers. Hij doet een voorstel voor betaling van de schulden. Gaan de eisers akkoord dan zullen de komende 3 jaar zwaar worden maar na deze periode ben je schulden vrij. Het resterende bedrag aan schulden wordt na 3 jaar kwijt gescholden.

De voorwaarden zijn dat je absoluut geen nieuwe schulden mag maken. Op alle manieren ervoor zorgen dat je meer kan aflossen aan de schuldeisers. Dit kan eventueel door een andere baan te zoeken. Als je een uitkering hebt, zo snel mogelijk een baan te vinden. In de 3 jaar dat je in dit traject zit, zal al je inkomsten naar de schuldhulpverlening gaan. Het bedrag wordt na een jaar uitbetaald aan de schuldeisers.

WSNP: Wettelijk traject

Hiervoor kan je in aanmerking komen als eerst het minnelijk traject niet is gelukt. Dit kan als de schuldeisers niet akkoord gaan met de betalingsovereenkomst. De gemeente zal een verklaring geven en er wordt een verzoekschrift verstuurd naar de rechtbank. Er komt dan een afspraak bij de rechter. Deze zal om alle informatie gaan vragen en uitleggen wat je verplichtingen zijn. Als de rechter beslist dat je wordt toegelaten tot dit project, dan zal je na een periode van 3 tot 5 jaar klaar zijn. In de meeste gevallen zal het 3 jaar zijn, maar de rechter kan bij bepaalde zaken tot 5 jaar besluiten.

Bewindvoerder

Er wordt door de rechter een bewindvoerder aangesteld die alles zal regelen. Deze persoon gaat de regeling uitvoeren. Hij of zij regelt alles met de schuldeisers, stelt hen op de hoogte van de uitspraak van de rechter.

Wat zeer belangrijk is dat je alle informatie omtrent rekeningen, veranderingen in je leven dit deelt met de bewindvoerder. De post wordt naar de bewindvoerder gestuurd zodat hij kan controleren of de schuldsanering goed verloopt.
De bewindvoerder berekent een bedrag waar je maandelijks van rond moet komen. Dit is net als bij het minnelijk traject. Alle andere inkomsten gaan naar de boedelrekening, dit is een speciale rekening onder beheer van de bewindvoerder. Hiervan worden de schuldeisers betaald.

Geld om van te leven

Wat krijg je om van te leven. Dit ligt aan je inkomsten. Heb je een uitkering, dan kan je ervan uitgaan dat je van 50 euro per week  moet leven, voor 1 persoon.  Als gezin met een uitkering zal het rond de 70 euro zijn.  De bewindvoerder zal dit bepalen, het kan daarentegen ook lager uitvallen. Dit is erg weinig geld, maar daarentegen mag je wel weer gebruik maken van de voedselbank.

Schuldhulpverlening

Armoede is echt

Juridisch loket

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *