Psychotrauma, wat is dat nu eigenlijk?

Wat is een psychotrauma?

Een trauma is een lichamelijke of psychische verwonding na bijvoorbeeld een ongeluk. Een voorbeeld hiervan is een botbreuk of wond, maar het kan ook een schokkende gebeurtenis zijn, waardoor blijvende psychische problemen kunnen ontstaan. Psychisch letsel na een schokkende gebeurtenis, zoals na een overval, wordt ook wel een psychotrauma genoemd.

PTSS

Na een psychisch trauma kan er een posttraumatisch stresssyndroom ontstaan. Wij maken allemaal nare dingen mee, dat hoort bij het leven. In de meeste gevallen verdwijnt de vervelende ervaring na verloop van tijd. Sommige van deze schokkende gebeurtenissen die kun je niet vergeten. Dit kan een ernstig ongeluk zijn, seksueel misbruik. Of een aanslag of oorlogsgeweld. Het blijft maar terug komen, je beleefd het elke keer opnieuw.

psychotrauma
Psychotrauma

Vreselijke klap

Voordat dit jou was overkomen dacht je er waarschijnlijk nooit over na, dat je leven van de een op andere dag totaal veranderd is. Maar op het moment van de traumatische ervaring had je geen controle meer. Je was totaal kwetsbaar, angstig en machteloos.  Het was overleven, dat was het enigste nog wat je kon. Misschien was je wel aan het schreeuwen of huilen. Of je dook juist in jezelf terug en was stil zonder enig besef van de omgeving.

Gevoelens

Al deze gevoelens zijn een normale reactie en zullen meestal verdwijnen na verloop van tijd. Als dit niet gebeurd is het toch belangrijk dat er hulp wordt gezocht. Als een psychotrauma niet vanzelf over gaat dan is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar de juiste hulporganisatie.

 
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *