Hulp bij agressie

Heb jij last van agressie? Dan is hulp zoeker erg belangrijk.

Agressie problemen heb je nooit zomaar, deze kwaadheid die je niet onder controle hebt komt ergens vandaan. Hulp bij agressie problemen is dus absoluut noodzakelijk.  Vaak door een trauma die je meegemaakt hebt in je jonge jaren kan agressie ontstaan. Een opgekropte kwaadheid die zomaar ineens opkomt. Het kan gebeuren op allerlei momenten en door de meest simpele gebeurtenissen.

Kwaadheid die je niet kan bedwingen.

Ieder mens is wel eens kwaad, vooral na een lange dag werken en je bent enorm moe. Je laat iets uit je handen vallen voor de zoveelste keer en dan wil je de alles wel uit het raam gooien. Wie kent deze gevoelens niet. Het is een normale menselijke reactie. Maar wat nu als je kwaad wordt om alles, je voelt je ook altijd boos van binnen. Je wilt iedereen tegen de vlakte slaan, zelfs als iemand aardig tegen je doet. Je irriteert je aan alles. Hulp bij agressie kan soms nodig zijn als je reacties niet veranderen en je hebt juist het gevoel dat het juist erger wordt.
Hulp zoeken is niet gemakkelijk

Je weet dat er iets niet in orde is, je partner of zelfs je kinderen hebben je erop gewezen. Of collega’s op je werk hebben al meerdere opmerkingen gemaakt. In je hart wil je er niet aan, want dit kan jou gewoon niet overkomen en hoe moet je het oplossen. Je schaamt je ontzettend erg en wil er liever niet over praten, het gaat vast vanzelf wel over.

Helaas moet ik je teleurstellen en deze agressie is niet gezond en gaat ook niet vanzelf over. Voordat het uit de hand loopt is hulp zoeken noodzakelijk. Ga naar de huisarts en bespreek je problemen, of zoek iemand in je omgeving die je vertrouwd. De meeste mensen die van jou houden weten al dat er iets niet in orde is met jou.  Buiten dat het nodig is voor je nabije omgeving is het ook erg ongezond, je kan er op den duur lichamelijke problemen van krijgen. Aandoeningen als: hart- en vaatproblemen waaronder verhoogde bloeddruk, hartkloppingen, een hartinfarct, en andere fysieke problemen als maag- en darmklachten.

hulp bij agressie
Hulp bij agressie

Wat kunt u er zelf aan doen?

  • Als uw woede op een bepaald moment ongelegen komt, dan kan je het proberen om te zetten in iets anders. Zo kan je bijvoorbeeld op een kussen slaan. Ook kan je diegene een boze brief schrijven maar deze niet opsturen. De brief kan je later eventueel overlezen en hieruit opmaken hoe (on)redelijk de boosheid was.
  • Begrip doet wonderen, maar het heeft wel wat tijd nodig. Als je jou eigen gevoelens nagaat en daarna die van anderen, dan kan daarmee veel woede gesust worden. Je kunt bijvoorbeeld een kwetsende opmerking van een ander op een andere manier in het hoofd proberen te formuleren, zodat het minder kwetsend klinkt. Probeer je frustratie te uiten vanuit jezelf in plaats van verwijten te maken naar de ander. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Ik ben boos, ik vind dat je me pijn hebt gedaan’. Dan voelt de ander zich minder aangevallen en is er een gesprek mogelijk.
  • Als je boosheid omslaat in lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, probeer dan de volgende keer anders om te gaan met je gevoelens. Gebruik je lichamelijke gevoel als een signaal dat het belangrijk is om je emoties te uiten.
  • Alcohol verlaagt de drempel om agressief te reageren. Wanneer je onder invloed bent van alcohol kan je ruzie daarom beter vermijden. Dit geldt ook voor het uitpraten van ruzies.

Lukt dit niet en blijft de boosheid dan is hulp bij agressie nodig.

Ook al is de stap nog zo moeilijk ga naar de huisarts. Deze kan een agressie therapie voorstellen of als er een sterk vermoeden is dat de agressie problemen ergens anders vandaan komen, jou naar een psychiater doorverwijzen.

Wat moet je doen als je kind agressie vertoont.

Je kunt op allerlei manieren het gedrag van uw kind aanpakken. Lees opvoedadviezen voor verschillende levensfasen: Hulp bij agressie.

Bekijk ook verhalen van anderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *