Wat gebeurd er als je hulp gaat zoeken.

Veel gesprekken en aandacht. Al een tijdje loopt het niet zo lekker in je leven. Je bent erachter gekomen dat hulp belangrijk is voor je, en nu wordt het tijd voor de eerste stap. Echt naar een instantie die jou de gewenste hulp kan bieden. Slachtofferhulp is er voor iedereen.  Wat je voelt is misschien zo erg dat je er eigenlijk niet over wilt praten.  Je denkt ook dat je het niet kan! Maar uit ervaring blijkt, dat als je begint met praten dat het wel mee valt.

Maar wat gaat er dan gebeuren.

Eerst zal je moeten vertellen wat er met je aan de hand is, ben je depressief, of is er sprake van geweld of misbruik. Of sta je op straat of ga je, je huis verliezen over een aantal weken of maanden. Heb je schulden, wordt je bedreigd of heb je andere problemen. Je zal er over moeten praten. Dit kan ontzettend moeilijk zijn maar voor de juiste hulp moeten de hulpverleners wel weten wat voor hulp voor jou het beste is. Het is ook soms nodig dat je naar een  professionele meer gespecialiseerde hulp wordt door verwezen.

Slachtofferhulp
Slachtofferhulp

Wat voor hulp krijg je vaak.

Meestal krijg je te maken met maatschappelijk werk, een psycholoog, de huisarts en de instelling die je met andere zaken bijstaat. Dit betekend dat je jouw verhaal vaak meerdere keren zal moeten vertellen. Dit boezemt misschien angst in, maar je hoeft echt niet in detail te treden. De hulpverleners hebben zwijgplicht en gaan voorzichtig te werk. Mocht het voorkomen dat je een hulpverlener niet aardig vindt dan kan je altijd om iemand anders vragen. Voor jou moet het goed zijn, je veilig voelen.
Wanneer ben je een slachtoffer?

Misschien vraag jij je af wanneer je slachtofferhulp nodig hebt. Als je een verkeersongeval hebt meegemaakt, kan het zijn dat je hulp nodig hebt. Maar je bent ook een slachtoffer als jou iets is overkomen wat al lang geleden is gebeurd. En dat kan zijn dat je bent aangerand, of misbruikt. Het kan voorkomen dat je er lang niet over kan praten. De problemen die komen dan veel later. Soms weet je niet eens dat jou problemen ontstaan door een trauma  van lang geleden. Ook dan kan slachtofferhulp voor jou enorm helpen.

slachtofferhulp
Soms heb je hulp nodig

Slachtofferhulp:

1. luisteren naar je probleem
2. geeft informatie en advies.
3. begeleid je naar politie, arts en de rechtbank.
4. bemiddelt met je advocaat, verzekering of het parket.
5. verwijst door naar andere diensten (psycholoog etc)
6. Organisatie voor dak en thuisloos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *