Chronische hyperventilatie

Wat is Chronische hyperventilatie en wat kan je er aan doen.

Chronische hyperventilatie is een vorm van benauwdheid wat door angst wordt veroorzaakt. Door veel stress en door verkeerd ademhalen. Voor de meeste mensen is adem halen het normaalste van de wereld. Het je echter last van deze vorm van hyperventilatie dan is adem halen een hel. Je let continu op je ademhaling terwijl je benauwdheid niet beter wordt. Hierdoor raak je vaak in een visuele cirkel en heb je het de hele dag benauwd.

Symptomen.

  • Benauwdheid
  • Zweterige handen.
  • Spanning en angst
  • Pijnlijke schouders. (je zet je spieren vast)
  • Trillen en zweten.
  • Angst om dingen te ondernemen.
  • Slaapproblemen

Ademhalen

Als baby leer je adem te halen op het moment dat je geboren wordt. Het is het normaalste wat een mens doet en je denkt er niet eens bij na. Bij chronische hyperventilatie haal je te snel adem. Het zuurstofgehalte in het bloed is daarbij meetbaar hoger dan normaal. Ademen in een plastic zakje zorgt voor minder zuurstof en meer koolzuurgas waar op dat moment een tekort aan is. Alleen helpt dit goed bij hyperventilatie aanvallen maar niet altijd bij chronische hyperventilatie.
Wat kan je er aan doen

Het is belangrijk om te beseffen dat je er niet dood aan kan gaan. De angst zorgt ervoor dat het alleen maar erger wordt. Ademhaling’s oefeningen zijn erg belangrijk. Deze oefeningen zal je vaak moeten doen zodat je leert weer goed adem te halen. Net als ieder ander mens die er niet bij na denkt. Het is belangrijk dat je naar je huisarts gaat. Deze kan met je overleggen wat het beste is. Misschien krijg je tijdelijk medicijnen om de visuele cirkel te door breken. Praat met mensen in je omgeving die je vertrouwd. Het is niet gemakkelijk want de mensen kunnen aan de buitenkant niet zien wat jij mankeert.

Verschil tussen chronische hyperventilatie en hyperventilatie aanvallen.

Je staat op uit bed en je denkt gelijk aan je ademhaling. Gelijktijdig merk je dat er een druk op je borst is en dat je het benauwt hebt. Je handen beginnen te zweten en je spant je spieren aan. De schouders gaan pijn doen. Je probeert je dag in te delen zo goed als je kan, maar je kan alleen maar denken wanneer het mis gaat. Het gevoel van benauwdheid wordt steeds erger en aan het einde van de dag lijkt het alsof je keel wordt dicht geknepen. Huilen geeft verlichting en je hebt het even niet benauwd meer.

Hyperventilatie aanvallen

Een aanval kan zo erg zijn dat de meeste mensen denken dat ze een hartaanval krijgen. Of te wel, je denkt dat je dood gaat. Als de aanval voorbij is dan kan je ook weer gewoon ademhalen, maar door de angst kunnen de aanvallen wel vaker voorkomen. Ook hierbij kan je in een visuele cirkel terecht komen. Het kan ook voorkomen dat een persoon een aanval krijgt en daarna niet meer.

Chronischehyperventilatie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *